Nieuws

Veteranenverhalen

In de documentaire “Ere wie ere toekomt” over The Band of Liberation van 5 mei 2018 op ONS komen twee veteranen aan het woord over hun carrière als hofmeester bij de Koninklijke Marine.

Een bijzondere functie die wegvalt op het moment dat zij worden betrokken bij gevechtshandelingen.


  • Martin Anker (o.a. Hr. Ms. Karel Doorman en Hr. Ms. Snellius)
  • Jan Doze van de onderzeedienst. (o.a. Hr. Ms. Tonijn) Het speciale aan Jan Doze is, is dat – ondanks dat hij mee heeft gedaan aan langdurige en risicovolle patrouilles voor vrede en veiligheid hij zich – omwille van staatsgeheim een paar decennia na zijn afzwaaien –  geen veteraan mag noemen.

Omdat deze verhalen te kostbaar zijn om af te raffelen, worden ze op deze website verder verteld. Meer zullen volgen.

Na de uitzendingen zullen ze zo snel de omstandigheden het toelaten online gezet worden.

Project The Band of Liberation

The Band of Liberation; “Op zoek naar het veteranengevoel” is een tweedelige documentaire die op 4 en 5 mei 2018 op de omroep ONS is uitgezonden.

Copyright Tamara Dubbelaar
Band Of Liberation Normandië 2017

In deze documentaire volgden we deze Marchingband and Pipes op hun optredens tijdens oorlogsgerelateerde herdenkingen en festiviteiten in Nederland, België en Frankrijk in 2017 en 2018.

Als rode draad herdenken we de Luitenant Generaal Bd. Ted Meines. Ted Meines was de beschermheer van The Band of Liberation en overleed op kerstavond 2016. Omdat The Band of Liberation met name voor veteranen optrad, worden deze, de hulpverleners en kopstukken in het Nederlands veteranenwezen geïnterviewd.

Generaal Ted Meines en bandlid Arthur van der Linden na de onthulling van het borstbeeld van Generaal Ted Meines

The Band of Liberation; “Op zoek naar het veteranengevoel” is geproduceerd door het productiehuis Willinck & Abel


Stichting ComBellum | Amperestraat 27 | 1171 BS | Badhoevedorp |

| KVK 69815496 | PayPal info@combellum.org |

Project 2020: Educatie voor jongeren

Project 2020 Vision is mede ingegeven door een artikel van 17 januari 2018 in de Telegraaf waarin Engelandvaarder en Generaal Bd. Rudi Hemmes zijn bezorgdheid uitspreekt dat het fenomeen oorlog niet bij de jeugd beklijft.

Copyright Freek van den Bergh / Volkskrant

Ondanks intensieve voorlichting blijven de verhalen maar kort hangen bij de jeugd. Ook dit artikel in de Volkskrant in 2017 waarin Generaal Hemmes voor de klas staat bewijst dat er nog veel werk te verzetten is.

 

Oorlog is een vreselijk fenomeen dat – naast het feit dat dit vele onschuldige mensenlevens kost-  volkeren uit elkaar rukt en vele generaties later de emoties en gemoederen blijft beheersen en velen getraumatiseerd achterlaat. Soms wel drie generaties diep. Aan de burgerzijde, maar zeker ook aan de mensen die de oorlog voor ons moesten voeren en en lijf en leden op het spel zetten. In Nederland hebben we 115.000u veteranen; Gepensioneerd, post actie en nog actief dienend. Zij verdienen ons respect en inzicht in welke omstandigheden zij vaak hebben moeten opereren.

Voorlichting hierover – onder andere door het Veteraneninstituut met “Veteraan voor de klas” – zorgen ervoor dat de oorlogsverhalen door onze veteranen verteld blijven. Dit geeft de scholieren – ondanks de vele vragen aan de veteraan – een beperkt inzicht in het fenomeen oorlog en ebt relatief snel weg. Met name in de Randstad.

Soldier of Fortune II

De zorg bestaat dat in volgende generaties de verhalen zullen afzwakken en op termijn zelfs zullen verdwijnen.

Stichting ComBellum ziet deze ontwikkelingen ook en wil de jeugd met een educatief programma gaan voorlichten en laten beklijven dat oorlog compleet anders is dan achter je spelcomputer mensen af te knallen en vervolgens overgaat tot de orde van de dag. Laat staan de mensen die deze oorlog voor ons hebben moeten voeren.

Over tot de orde van de dag….Een dag in de zo felbevochten vrede.


2020 75 jaar bevrijding in Nederland.

De kick-off van 2020 Vision zou plaatsvinden in het jaar 2020 en later dat jaar – op uitnodiging – verschillende Nederlandse middelbare scholen bezoeken om de scholieren te laten zien en voelen wat het is om in een oorlogssituatie te verkeren. Helaas heeft de Corona crisis roet in het eten gegooid en zullen wij ons opnieuw moeten gaan oriënteren hoe wij 2020 Vision opnieuw gaan ontwikkelen cq aanbieden. Vooralsnog is de werktitel veranderd naar 2020 Vision +1. 🙂

2020 Vision +1 is een samenwerking van Stichting ComBellum en verschillende inhoudelijk relevante organisaties. Daar we opnieuw in de wederopbouwende fase zitten, kunnen we nog geen namen noemen.

Wilt u ook uw steentje bijdragen? Stuur ons dan een bericht op info@combellum.org of bezoek onze Facebook pagina.


Om het project 2020 Vision +1 te ondersteunen kunt natuurlijk
ook een gift via PayPal op info@combellum.org doen.